Je herkent dit gevoel vast wel, dat verlammende angstgevoel, dat je vastgeplakt zit aan je bank en je geen kant op kunt omdat je bang bent de verkeerde keuze te maken. Je blijft vasthouden aan oude gewoonten, zelfs als het je eigenlijk helemaal niet meer dient. Je twijfelt, omdat je geen idee hebt wat je te wachten staat als je los laat. Wat als je de verkeerde keuze maakt? Oeh, dat is eng.

DE VERKEERDE KEUZE BESTAAT NIET

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: de ‘verkeerde’ keuze bestaat eigenlijk helemaal niet. Het kan eng lijken om een beslissing te nemen, maar zodra je in beweging komt, ontstaat er altijd iets nieuws. Beweging of het nou emotioneel, fysiek, mentaal of spiritueel is, zorgt ervoor dat je kunt zien wat die keuze met je doet. Het helpt je duidelijkheid te krijgen. Zelfs als je niet weet wat de uitkomst zal zijn, geeft het je meer inzicht in waar je nu staat, wat je eigenlijk wilt en welke richting je op kunt gaan. De enige plek waar je niet groeit, is de plek waar je stil blijft staan. Dus zelfs als je denkt dat je de ‘verkeerde’ keuze maakt, kom je uiteindelijk bij de ‘juiste’ terecht, omdat je door je ervaring precies weet wat je echt wilt, en met een dosis levenslessen en motivatie verder kunt.

SCHAAPACHTIG VOOR JE KEUZES STAAN

Stel je voor: je bent een schaap, en jouw kudde splitst zich in tweeën, die elk een andere richting op rennen. Je hebt geen idee welke kant de juiste op is, maar als je besluit gewoon stil te blijven staan. Lekker veilig, denk je. Maar dan ben je het favoriete doelwit voor de ‘grote boze wolf’. En die wolf? Dat ben jijzelf, in de vorm van je angst en twijfels die je opvreten.

Dit geldt ook voor je ‘meh’ relatie, die ‘meh’ baan en dat ‘meh’ koophuis waar je ‘eigenlijk best wel tevreden mee bent’. Als je geen keuzes maakt, sta je daar als dat verdwaalde schaap, in je eentje, zwak en een lekker hapje voor die negatieve gedachten.

Het is dus belangrijk om in beweging te blijven! Dat betekent niet dat je meteen de perfecte keuze moet maken, of dat je altijd de knoop moet doorhakken. Soms is het ook prima om even door te blijven huppelen en te kijken of dat gras aan de overkant echt groener is… of gewoon een beetje minder ‘meh’.

STILSTAND IS LANGE TERMIJN PIJN

Het gekke is, niemand wil stilstaan. Toch doen we het vaak omdat verandering, afscheid nemen betekend en dat doet op de korte termijn pijn. Zoals de seizoenen veranderen en de bomen hun bladeren loslaten in de herfst, zo worden ook wij uitgenodigd om ons aan te passen aan de stroom van het leven. Het loslaten van het oude, hoewel het soms pijn doet en tijd vraagt, maakt ruimte voor nieuwe mogelijkheden. Wanneer we vasthouden aan wat is geweest, blokkeren we de energie die nodig is voor om te groeien naar het nieuwe. Dit is de cyclus van transformatie: het oude loslaten om het nieuwe met open armen te kunnen ontvangen.

Wanneer we vast blijven zitten in onze comfortzone, lopen we het risico dat we stil blijven staan, gevangen in onze angst voor afwijzing en onzekerheid. Maar groei gebeurt niet binnen de grenzen van wat we al kennen. We moeten onszelf de ruimte geven om uit die bevriezing te stappen en het onbekende met open armen tegemoet te treden. Er is geen verkeerde keuze, de enige echte fout is het kiezen voor stilstand.

Denk bijvoorbeeld aan een oude schoolvriend of vriendin: jullie hadden het vroeger geweldig samen, maar door het vastklampen aan haar comfortzone is er niets nieuws, spannends of boeiends om te delen. Ze leeft elke dag hetzelfde liedje, met dezelfde ergernissen. Je voelt de plaatsvervangende sleur.

HET ONBEKENDE

Uit je comfortzone stappen is niet makkelijk. Het vraagt moed om oude gewoonten en overtuigingen te laten schreeuwen, en het toch te doen. Huh? Ja, je leest het goed: het vraagt moed om die oude gewoonten en overtuigingen te laten schreeuwen, en het toch te doen. Je hoeft dus niet ineens helemaal verlost te zijn van die oude gewoonten en overtuigingen. Nee, je hoeft alleen maar te besluiten dat je vanaf nu elke dag een beetje meer in de andere richting gaat bewegen.

Door stappen in een andere richting te zetten, creëren we ruimte voor nieuwe mogelijkheden, nieuwe inzichten en mensen die ons verder helpen in onze persoonlijke ontwikkeling. Groei gebeurt wanneer we durven, wanneer we de angsten, gewoontes en overtuigingen overwinnen en de wereld vooral ‘ervaren’. Het onbekende is namelijk geen vijand maar de sleutel tot ons hoogste potentieel.

JUST KEEP ‘MOVING FORWARD’

Niemand heeft ooit spijt gehad van het maken van een wereldreis, het leren van een nieuwe taal, of het beginnen van een nieuwe hobby. Het punt is: wanneer je iets nieuws probeert, zelfs als het in het begin ongemakkelijk is, levert het altijd iets waardevols op. Of dat nu nieuwe ervaringen, inzichten, of gewoon een geweldig verhaal voor later is. De kans is namelijk veel groter dat je eindigd met: “Ach, dat wilde ik ook altijd doen maar dat is er nooit van gekomen!” dan spijt.

Wanneer we de moed vinden om keuzes te maken en ons los te maken van de angst voor verandering, openen we de deur naar een leven vol eindeloze mogelijkheden. Het proces van loslaten, hoe ongemakkelijk het ook voelt, is precies wat ons een gezonde manier van onthechting leert. Er komt ruimte waarin gespeeld en ontdekt kan worden. En elke stap die we dan zetten, hoe klein ook, brengt ons ergens altijd waar we moeten zijn. Verandering is niet iets om te vrezen, het hoort bij onze evolutie. Groei begint niet met het maken van de perfecte keuzes, maar in het lef om te kiezen om in beweging te komen, zelfs als je niet precies weet waar die keuze je zal brengen.

Zo vraag ik mezelf regelmatig af: welke keuzes maak ik vanuit angst of onzekerheid, en welke komen voort uit vertrouwen in mijn eigen groei en behoeften?