Jouw lichaam draagt je

Hoe zwaar je ziel of verhaal ook weegt

Een opgejaagd dier reageert direct door te vechten of vluchten om het gevaar te slim af te zijn. Na deze situatie trilt en schudt het dier om de spanning los te laten en kan het weer rustig grazen en energie opdoen.

Ben je er klaar voor om de last van chronische stress en trauma’s van je af te schudden?

Ons menselijk lichaam is hier ook toe in staat: Als er gevaar is, reageert ons zenuwstelsel en worden spieren geactiveerd om te vechten of te vluchten en er komt adrenaline vrij. Als we hier expressie aan geven en daarna ontladen kan ons lichaam herstellen. Het menselijk lichaam kan alleen moeilijk onderscheid maken tussen emotioneel en fysiek gevaar.

Na één lichaamsgerichte therapie sessie merk je al direct een ontlading maar soms zijn er meer sessies nodig.

Wanneer spreken we van Trauma?

Als je vaak kleine traumatische gebeurtenissen hebt meegemaakt, dan kan dat zich ophopen tot één bulk aan trauma. Maar het kan ook zo zijn dat je één of meerdere traumatische gebeurtenissen meemaakt en dit toch niet als zijnde ‘traumatisch‘ ervaart. De ervaring(en) belemmeren dan niet je dagelijks leven. Er is dus niet perse erger of ergst, de vraag is vooral heb je kunnen verwerken wat je hebt meegemaakt?

Trauma ervaar je vooral wanneer je vecht- of vluchtreactie is doorbroken tijdens een ervaring, wat kan gebeuren in verschillende mate en situaties. Wat de traumatische ervaring vaak erger maakt is dat je niet liefdevol bent opgevangen door je ouders na deze heftige gebeurtenis.

 Soms voelen we ons tijdens de ervaring zelfs te bedreigd om te vechten of te vluchten, waardoor we bevriezen of zelfs meewerken bij dreiging. Dit gedrag kan worden waargenomen bij dieren die zich “dood” houden in de hoop dat roofdieren hen met rust laten. Ze treden als het ware uit hun lichaam totdat de situatie veilig genoeg is om te vechten of te vluchten. Een groot verschil met ons mensen is dat dieren zich meestal daarna uitschudden en alsnog ontladen.

Als je regelmatig in je leven niet in staat bent geweest om te vechten of te vluchten, kun je in het dagelijks leven “dissociëren“. Dissociatie betekent dat je uit je lichaam treedt, waardoor je soms niet helemaal aanwezig bent of tussen slapen en wakker zijn in zit waardoor je de confrontatie niet hoeft aan te gaan met pijnlijke gevoelens uit het verleden in het dagelijks leven, hierdoor kun je in het hier en nu niet volledig aanwezig zijn en genieten. Veel mensen ervaren dit na seksueel trauma met ‘plafond staren‘, je bent dan niet volledig aanwezig in je lichaam en hoopt dat de ervaring zo snel mogelijk aan je voorbij gaat.

Door trauma heb je ook sneller de neiging om alcohol en drugs te gebruiken om je lichaam te ontvluchten en gevoelens te verdoven. Dit komt omdat je zenuwstelsel nooit het ‘veilig signaal‘ heeft gekregen, waardoor er nooit ontlading heeft plaatsgevonden en het je niet de hint hebt gekregen dat het weer veilig is om te voelen. Hierdoor is je zenuwstelsel ontregeld en voelt de wereld sneller onveilig aan en wil je deze ontsnappen. Dit kan zich ook uiten in extreem pleasen of conflict uitlokkend gedrag of gezondheidsklachten die duiden op sporen van trauma ook simpele klachten zoals rugpijn en migraine zijn te herleiden naar vastgezette spanning.

”Dissocieren” is een duur woord voor uit je lichaam treden

Is lichaamsgerichte therapie wat voor mij?

Deze therapievorm is voor jou als..

Je wilt los te laten wat je niet langer dient en onverwerkte emoties die zich hebben vastgezet in je lichaam een plek wilt geven, zonder dat hierbij plantmedicijnen nodig zijn. Je zult versteld staan van de diepe ontspanning die je alleen al na de eerste sessie zult ervaren. Dit gevoel van rust en ontspanning zal je helpen om op een relaxtere manier door het leven te gaan en je draagkracht te vergroten. Het mooie is dat je alles op jouw eigen tempo kunt loslaten, stapje voor stapje. Bijna iedereen kan profiteren van deze therapievorm. Bovendien hoef je nooit sneller gaan dan wat voor jou goed voelt. Dus laat alle spanning en trauma achter je en omarm een nieuw gevoel van innerlijke rust en kracht!

Contra-indicaties lichaamsgerichte therapie

Raadpleeg je arts voor gebruik bij: MAIO antidepressiva, bloedingsstoornissen, hartconditie, medicatiegebruik.

Niet geschikt bij: Zwangerschap, schizofrenie, psychose en/of epilepsie, verslaving aan alcohol en/of (soft)drugs, glaucoom, hartklachten of een hersenbloeding.

Bijwerkingen: Licht gevoel in het hoofd, zweethanden, hoofdpijn of misselijkheid die vanzelf over gaan.

 

Veel gestelde vragen

Hoe werkt lichaamsgerichte therapie?

Lichaamswerk gaat over de verbinding tussen lichaam en geest en het loslaten van emotionele en mentale spanningen via het lichaam. Tijdens een sessie let de therapeut op de reacties van je lichaam. Er wordt gebruik gemaakt van technieken zoals aanraking en oefeningen om je te helpen  spanning los te laten en daarna te ontspannen. Zo word je bewust van opgeslagen emoties en gedachten.

Kan het worden gecombineerd met andere therapieën?

Lichaamsgerichte therapie kan een waardevolle aanvulling zijn op andere therapieën en kan helpen bij het versterken van  het lichaamsbewustzijn en het ondersteunen van het helingsproces op zowel fysiek als emotioneel niveau. Overleg wel altijd met je behandelend arts of therapeut.

Wat kan ik verwachten van de nazorg?

Je krijgt een week van tevoren opdrachten om al in de mindset en energie van de sessie te komen en je geest en lichaam voor te bereiden op diep innerlijk werk. Je stopt twee weken van tevoren met alcohol en drugs, eet drie dagen van tevoren veganistisch, vermijd twee dagen van tevoren cafeïne en eet vier uur van tevoren niet meer.

Kan ik de volgende dag verplichtingen nakomen?

Na een lichaamsgerichte sessie voel je je meestal goed, maar herstel kan langer duren als je slecht hebt geslapen of diep innerlijk werk hebt gedaan. Neem de dag van en na de sessir rust en plan geen afspraken of werk. Drink voldoende water om hoofdpijn te voorkomen en neem de tijd om te herstellen zonder verplichtingen.

quanto costa?

Wat is jouw keerpunt je waard?

1:1 Lichaamsgerichte therapie

150 EURo
  • Gratis intake gesprek
  • Duur 2-3 uur
  • Bij jou op locatie of aan huis
  • Solo ceremonie
  • Hulp bij voorbereiding
  • Afgestemde sessie
  • Liefdevolle begeleiding
  • Gepersonaliseerd intergratie huiswerk
  • Inclusief reiskosten en materiaal voor sessie
  • Check-up telefoongesprek na een week
  • Exclusief parkeerkosten