Dit wil je weten over plantmedicijnen

Het is hot en booming: Plantmedicijn ceremonies. Zo wordt er ook in de wereld van psychologie mee geëxperimenteerd, waar je jaren over kan doen in therapie om een nieuwe verbinding in je hersenen te maken lijken plantmedicijnen dit al in één of een paar therapeutische of ceremoniële settings te kunnen doen.

Maar precies dat gegeven is ook het kantelpunt. Pijnstukken kunnen zo diepgeworteld zijn en de copingsmechanismen zo sterk dat je chronische staat van onderdrukken en vermijden onderdeel kunnen zijn geworden van je identiteit om jezelf te beschermen en te kunnen functioneren.

Wat blijft er van de huidige jij over als je ineens niet meer wilt pleasen? Of als je plots het besef  hebt gekregen dat je ouders ook maar slachtoffer zijn geweest van hun jeugd en hun best hebben gedaan? Soms is het antwoord dat er niks van je overblijft. De oude jij gaat dood en de nieuwe jij moet nog geboren worden…

EGODOOD EN WEDERGEBOORTE

Het plotseling ontdaan worden van je huidige maskers kan voelen als gezichtsverlies doordat alles wat je voorheen deed niet meer lijkt te werken of kloppen. Je ego bouwt namelijk een veilige fundering om je heen, dit te snel afbreken creëert het gevoel dat deze onder je voeten vandaan zakt. En heel eerlijk: Een te groot gevoel van egodood of gezichtsverlies kan je tegen het randje van psychotisch brengen.

Dit maakt dat het best zorgelijk is dat er veel commerciële ceremonies in omloop zijn. Onder de noemer van “het plantmedicijn weet wat het moet doen” komen soms tientallen vreemden samen die elkaar nooit vrijwillig zouden uitzoeken samen om hun grootste egodood en diepste pijnen aan te gaan.

Daarbij wordt vergeten dat onvoorwaardelijke liefde en ondersteuning en co-regulatie onmisbaar zijn in dit proces. Anders is het vrij moeilijk om niet in het stuk van jezelf vergelijken of over je grenzen gaan te belanden. Want Pietje neemt een extra dosis en Puck ziet mooiere visualisaties en jij wilt alles behalve achterblijven en het gevoel hebben dat je het niet bent aangegaan..

Ook lijk je tijdens dit soort settings niet te mogen genieten van de zachtheid, liefde, rust en het vertrouwen die een plantmedicijn je ook kan laten voelen in het kader van dat je je schaduwstukken moet aankijken.

Terwijl juist ook in de zachtheid nieuwe verbindingen in je hersenen kunnen ontstaan als je dit weinig of zelfs nooit vanuit jezelf ervaart… 

WEET MET WIE EN WAAROM

Dus, voordat je een plantmedicijn reis boekt: Weet dat je dit routine matig of zomaar moet doen.

Want naast dat een plantmedicijn reis heilig is, is het vooral een middel om je te herinneren dat echte spiritualiteit in het dagelijks leven zit: Door bewust aanwezig te zijn bij je geliefden, je werk of bewust even niks te doen en te genieten van je eigen aanwezigheid zonder dat je volledig “geheeld” hoeft te zijn… wat dat ook mag betekenen. De echte lessen en tekens liggen voor je neus door onderzoekend naar het leven en jezelf te blijven kijken. 

De beste voorbereiding voor een plantmedicijnreis is dan ook heel veel op jezelf reflecteren. Door middel van intuïtief schrijven, therapiesessies, meditaties en/of coaching. De kans dat een plantmedicijnreis niet uitpakt zoals je had gehoopt is vaak de combinatie tussen te weinig zelfonderzoek en een onvoldoende ondersteunende en veilige setting ervaren en dus niet dieper in de overgave kunnen zakken of schrikken van wat je tegenkomt. Ook een voorgeschreven dieet is altijd onderdeel van een professionele setting om te voorkomen dat je je fysiek lekker gaat voelen omdat dit ook invloed heeft op je mentale gesteldheid tijdens de plantmedicijn reis.

ZELFBESCHERMING

Plantmedicijn reizen kunnen dus een snel en groots helend effect hebben ten opzichte van reguliere therapie als je het in therapeutische setting doet met een ervaren plantmedicijn therapeut in een kleine veilige groep of 1:1 setting. In dat geval hoef je ook niet bang te zijn dat het mis gaat.

Daarom is het dus ook belangrijk om je mentale gezondheid te zien als niet iets waar je zo snel mogelijk vanaf wilt komen maar als een kostbaar bezit dat ook kan verergeren. Vanuit dit gegeven wil je dus niet zomaar uit wanhoop iets bij iemand boeken.

Doe een plantmedicijnreis pas als je het gevoel hebt cirkeltjes te lopen in patronen ondanks alle zelfreflectie die je doet en vind dan een therapeut die bij jou het gevoel opwekt dat je er je grootste geheimen mee zou willen delen het liefst via een bekende met goede ervaringen van cliënten. Het is een normale procedure om een intakegesprek én intakeformulier te moeten invullen, is dit niet het geval dan is dit een rode vlag en indicatie voor commerciële doeleinden.

Heb je eigenlijk geen duidelijke reden, vraag jezelf dan af: Is een plantmedicijn reis echt nodig of zit ik gewoon de lessen in het dagelijks leven te vermijden? Wil je je meer inlezen over plantmedicijnen of samen kijken naar wat het voor jou kan doen in jouw huidige situatie? Klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *