Wat nodigen we eigenlijk uit met smudgen en altaren? 

Als je wilt, kun je allerlei uitheemse tools en smudge spullen via het internet bestellen. Je krijgt er zelfs een uitleg bij hoe je ermee zou moeten werken zonder dat je er verstand van hebt of je voorouders ooit met deze middelen gewerkt hebben. Maar het ziet er wel mooi uit op de foto en het ruikt zo lekker. Is dit zuiver? Of geeft het ons een gevoel van schijnveiligheid? Zijn er wel kwade geesten in jouw ceremonie die je moet wegjagen? Waarvoor maken we eigenlijk een altaar?

Tijdens deze specifieke ceremonie besefte ik dat we in Nederland smudgen, niet omdat onze voorouders dit altijd precies zo deden of omdat we zelf grondig onderzoek hebben gedaan, maar omdat het is overgenomen, waarschijnlijk tijdens tijden van kolonisatie, uit het buitenland. Het doet me denken aan het spel waarbij iemand een woord zegt dat wordt doorgegeven en uiteindelijk een heel ander woord oplevert. Tijdens de ceremonie werd Copal aangestoken. In tijden waarin mensen niet zo rijk waren, werd Copal gezien als een vervanger van goud vanwege de kleur. In tegenstelling tot wat wij denken, namelijk dat je het kwaad ermee verjaagt, wordt het gezien als een offer om God en onze voorouders te eren.

Het oor van God

Het altaar wordt gezien als een middel om het goddelijke en onze voorouders te verwelkomen en offers te brengen. Zo wordt het altaar liefdevol ‘het oor van God’ genoemd. Alles wat je kwijt wilt, kun je daar neerleggen en zal worden gehoord. Het reinigen van je energie en aura gebeurt vooral met verse, levende kruiden en aqua de florida die langs je lichaam wordt gehaald tijdens de ceremonie. Er wordt dus niet vooraf en achteraf gesmudged om kwade geesten en energie te verdrijven. Ik denk hier vaak aan als ik hoor dat iemand gestopt is met smudgen omdat het hen juist paranoïde maakte. 

Alles wat je aandacht geeft, groeit.

Als je bij elke ceremonie van tevoren en na afloop druk bezig bent met het verwijderen van kwaad en kwade geesten, terwijl de mensen die deze tradities nog steeds beoefenen diezelfde aandacht vooral gebruiken om God, Moeder Aarde, onze voorouders en de plant spirits uit te uitnodigen, kun je je afvragen of je dit niet juist een gevoel van onveiligheid uitnodigt.

Is het niet beter om goede energie uit te nodigen en je intenties uit te spreken bij het altaar, in plaats van zo veel stil te staan bij het kwaad en het proberen weg te halen? Door het goede uit te nodigen, zal het kwaad dan niet vanzelf verdwijnen? En als we donkerte in ons dragen, zal het meervoudig uitnodigen van het licht ons daar dan niet uit helpen?

Wat wil je uitnodigen?

Ik hoop dat deze tekst je heeft geïnspireerd om, of je nu in ceremonie bent of niet, vaker bij het ‘oor van God’ te gaan zitten, door een altaar op te richten en heel bewust stil te staan bij wat je wilt helen. Of om na te denken over de redenen waarom je smudgetools gebruikt. Is het om het kwaad te eren of om een offer te brengen aan het goede, dat altijd al het kwaad zal overwinnen? Wat wil je uitnodigen? Angst of liefde? 

Gouden tip: Als je wilt smudgen om het goede uit te nodigen probeer dan vooral muyashi smudgesticks met Nederlandse inheemse kruiden. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *